Klopsiki musztardowe ze speatzlami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe - 700 gramów
  • cebula - 3 sztuki
  • musztarda z papryką wędzoną - 4 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • masło klarowane - 3 łyżki
  • Bulion cielęcy Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • czarny pieprz mielony - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Do mięsa dodaj bułkę tartą i mleko, wymieszaj. Cebule obierz, posiekaj drobno - mniej więcej 1/3 dodaj do mięsa, resztę na razie odłóż. Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj też 1 łyżkę musztardy z papryką i całość dokładnie wyrób.
  2. Mokrymi rękami formuj nieduże klopsiki, obtocz je w mące. Rozgrzej na patelni masło, obsmaż klopsiki żeby były rumiane. Dodaj resztę cebuli, podsmaż razem. Wlej bulion cielęcy rozpuszczony w 1 szkl. wody. Dodaj też 3 łyżki musztardy i duś całość ok. 30 minut. Podawaj z kluskami typu speatzle i surówką z ogórka.