| |||||||||
| Składniki | ||
| mięso mielone wieprzowe | 700 gramów | |
| cebula | 3 sztuki | |
| musztarda z papryką wędzoną | 4 łyżki | |
| mąka pszenna | 2 łyżki | |
| bułka tarta | 4 łyżki | |
| mleko | 0.5 szklanek | |
| masło klarowane | 3 łyżki | |
| Bulion cielęcy Knorr | 1 sztuka | |
| sól | 1 szczypta | |
| czarny pieprz mielony | 1 szczypta |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Do mięsa dodaj bułkę tartą i mleko, wymieszaj. Cebule obierz, posiekaj drobno - mniej więcej 1/3 dodaj do mięsa, resztę na razie odłóż. Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj też 1 łyżkę musztardy z papryką i całość dokładnie wyrób. |
| Krok 2 |
| Mokrymi rękami formuj nieduże klopsiki, obtocz je w mące. Rozgrzej na patelni masło, obsmaż klopsiki żeby były rumiane. Dodaj resztę cebuli, podsmaż razem. Wlej bulion cielęcy rozpuszczony w 1 szkl. wody. Dodaj też 3 łyżki musztardy i duś całość ok. 30 minut. Podawaj z kluskami typu speatzle i surówką z ogórka. |
| Autor: Izabella Kulińska |