Klopsiki po marokańsku
  • 20 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone np. z indyka lub jagnięciny - 500 gramów
  • Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr - 1 opakowanie
  • kuskus - 100 gramów
  • pomidory pelati pokrojone w kostkę - 1 puszka
  • kolendra - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • zielone oliwki - 50 gramów
  • cebula szalotka - 2 sztuki
  • rodzynki - 2 łyżki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • papryczka chilli - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kuskus zalej wrzącą wodą 1 cm ponad poziom kaszy. Całość przykryj i odstaw na 5 minut tak, aby kasza wchłonęła cały płyn.
  2. Cebule i chilli pokrój w drobną kosteczkę. Kolendrę posiekaj, a oliwki przekrój na pół.
  3. Połowę opakowania Knorra dodaj do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej oliwie.
  4. Na patelnię dodaj chilli i cebule. Smaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki, rodzynki, oliwki, kmin rzymski.
  5. Całość dopraw do smaku pozostała częścią opakowania Knorr oraz kolendrą. Wszystko razem zagotuj. Pulpeciki ułóż na gorącej kaszy.