PRZEPISY.PL

Klopsiki w sosie

  • 45
  • 4
  • Średnie
  • 0
2
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • mięso mielone500 gr
  • cebula1 szt
  • kapary1 łyżka
  • czerstwa bułka1 szt
  • jajko1 szt
  • musztarda2 łyżeczki
  • mąka35 gr
  • żółtko1 szt
  • mleko2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • margaryna3 łyżki
  • Krok 1

    Bułkę namocz wcześniej na kilka minut w wodzie lub mleku. Odciśnij, wymieszaj z mięsem, surowym jajkiem i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką. Dopraw musztardą, solą i pieprzem. Wyrób na gładką masę.
  • Krok 2

    Formuj małe kuleczki i wrzucaj na gorącą osoloną wodę. Gotuj kilka minut.
  • Krok 3

    Wyciągnij klopsiki, z wody pozostałej po gotowaniu zbierz szumowiny, przecedź przez sitko ok. 500 ml. Resztę wylej.
  • Krok 4

    W rondelku rozpuść kilka łyżek margaryny, dodaj mąkę i zrób złocistą zasmażkę. Dolej wywar pozostały z gotowania i dokładnie wymieszaj. Jeżeli zrobiły się grudki rozbij trzepaczką lub przetrzyj przez sito. Zagotuj i zestaw z ognia.
  • Krok 5

    Żółtko roztrzep widelcem w miseczce z mlekiem, dodaj do sosu, wymieszaj, ale nie gotuj.
  • Krok 6

    Dodaj kapary i posiekany koperek. Klopsiki podawaj zalane przygotowanym sosem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

141
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Trudne
276
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
828
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
49
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie