Klopsiki wieprzowe w sosie z pomidorami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • łopatka wieprzowa bez kości - 500 gramów
  • cebula biała - 2 sztuki
  • bułeczka kajzerka, sucha - 1 sztuka
  • mleko - 0.5 szklanek
  • pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • suszone oregano - 1 łyżeczka
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • mała ostra papryczka - 0.5 sztuk
  • świeże pomidory - 6 sztuk
  • pomidory suszone, mielone - 1 łyżka
  • Bulion cielęcy Knorr - 2 sztuki
  • cukier - 1 szczypta
  • papryka słodka mielona - 2 szczypty
  • papryka ostra mielona - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Suchą bułkę pokrusz i zalej mlekiem, zostaw aż je wchłonie. Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki - zmiel razem z bułką w maszynce do mleka.
  2. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Papryczkę oczyść z pestek, posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
  3. Do zmielonego mięsa z bułką dodaj pieprz ziołowy, sól i oregano oraz połowę posiekanej cebuli - wyrób masę. Mokrymi rękami uformuj nieduże klopsiki i obtocz ja w mące. Obsmaż na mocno rozgrzanym oleju - przełóż do rondla.
  4. Na tę samą patelnię dodaj resztę cebuli, papryczkę i czosnek, zeszklij. Wlej bulion z kostek cielęcych rozpuszczonych w ok. 300 ml wody - zagotuj i całość przelej do rondla z klopsikami. Duś 15 minut na małym ogniu.
  5. Następnie dodaj posiekane pomidory, pomidory suszone i dopraw odrobiną cukru i papryki mielonej. Duś jeszcze ok. 20 - 30 minut. Podawaj z kluseczkami kładzionymi albo ryżem.