Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mielone mięso wieprzowe - 500 gramów
  • ricotta - 200 gramów
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • suszone pomidory - 6 sztuk
  • bułka namoczona w mleku - 1 sztuka
  • jajo - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ser typu ricotta wrzucamy do miski. Dodajemy do niego posiekane liście bazylii, mini kostki pietruszkowe oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku. Mięso przygotowujemy jak na typowe klopsy - rozrabiamy je z namoczoną w mleku bułką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z niego płaskie kotleciki. Na każdy z kotlecików nakładamy łyżeczkę farszu serowo-bazyliowego i zwijamy, by uformować kształt "kulki". Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w panierce z bułki tartej i bazylii. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.