Klopsiki z tofu - VIDEO
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • tofu naturalne - 300 gramów
  • ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego) - 2 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka
  • płatki owsiane górskie - 0.5 szklanek
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • pestki z dyni - 2 łyżki
  • kawałek świeżego imbiru - 5 cm
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • strąk ostrej papryki chilli - 1 sztuka
  • sos sojowy - 50 mililitrów
  • olej sezamowy - 1 łyżka
  • olej roślinny do smażenia - 3 łyżki
  • Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane ugotuj do miękkości, a następnie odlej z wody. Wystudź je i przełóż do miski.
  2. Ziemniaki i tofu zmiel w maszynce do mielenia, marchew zetrzyj na tarce, połącz z płatkami.
  3. Posiekaj ząbki czosnku i kolendrę, chilli pokrój w drobną kosteczkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Tak przygotowane składniki podziel na dwie części. Pierwszą część dodaj do miski.
  4. Do miski dodaj jeszcze ziarno dyni, łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem wyrób na ścisłe ciasto – jeśli będzie zbyt luźne, dodaj kolejną łyżkę mąki pszennej. Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki i obtocz je w mące ziemniaczanej.
  5. W garnku z szerokim dnem zagotuj 2 szklanki wody razem z sosem sojowym i olejem sezamowym. Do gotującej się wody powoli dodawaj pulpety, uważając, aby się nie rozpadły.
  6. Gotuj pulpety na wolnym ogniu przez 30 sekund, a następnie do sosu wsyp Klopsiki w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr i dodaj drugą część przypraw (czosnek, chilli, imbir i kolendrę). Całość gotuj jeszcze minutę. Podawaj z ryżem.