Klopsy po bałkańsku

48


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
mielona jagnięcina600 gramów
Przyprawa do gyrosa Knorr2 łyżeczki
krojone pomidory z puszki2 opakowania
czerstwa bułka1 sztuka
jajko1 sztuka
ząbki czosnku2 sztuki
cebula1 sztuka
Oregano z Turcji Knorr2 łyżki
bułka tarta0.5 szklanek
oliwa50 mililitrów
mleko100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Bułkę zalej mlekiem, a gdy namięknie, starannie odciśnij.
Krok 2
Mięso włóż do miski, dodaj cebulę utartą na tarce o grubych oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, przyprawę gyros Knorr i wyrób masę mięsną.
Krok 3
Uformuj klopsy, obtocz w bułce tartej i ułóż na desce.
Krok 4
Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż klopsiki z obu stron.
Krok 5
W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj pomidory z puszki, pół szklanki wody, oregano i świeżo mielony pieprz. Następnie dodaj klopsy i duś kolejne 10 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl