Klopsy po bałkańsku
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mielona jagnięcina - 600 gramów
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 2 łyżeczki
  • krojone pomidory z puszki - 2 opakowania
  • czerstwa bułka - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • Oregano z Turcji Knorr - 2 łyżki
  • bułka tarta - 0.5 szklanek
  • oliwa - 50 mililitrów
  • mleko - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę zalej mlekiem, a gdy namięknie, starannie odciśnij.
  2. Mięso włóż do miski, dodaj cebulę utartą na tarce o grubych oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, przyprawę gyros Knorr i wyrób masę mięsną.
  3. Uformuj klopsy, obtocz w bułce tartej i ułóż na desce.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż klopsiki z obu stron.
  5. W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj pomidory z puszki, pół szklanki wody, oregano i świeżo mielony pieprz. Następnie dodaj klopsy i duś kolejne 10 minut.