Klopsy w sosie borowikowym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mielona wieprzowina - 600 gramów
  • Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr - 2 opakowania
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • bułka czerstwa - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • Oregano z Turcji Knorr - 2 łyżki
  • bułka tarta - 0.5 szklanek
  • oliwa - 3 łyżki
  • woda - 800 mililitrów
  • mleko - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę zalej mlekiem, a gdy namięknie, starannie odciśnij.
  2. Mięso włóż do miski, dodaj cebulę startą na tarce o grubych oczkach, bułkę, jajko i wyrób masę mięsną. Uformuj klopsy, obtocz w bułce tartej i ułóż na desce.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone ząbki czosnku. Wyjmij czosnek i usmaż klopsiki z obu stron.
  4. Połącz Sos borowikowy Knorr z wodą i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Klopsy włóż do sosu, duś ok. 20 minut.