Klopsy w sosie koperkowym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mielone mięso wieprzowe - 500 gramów
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • mąka - 4 łyżki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • świeży koperek - 0.5 pęczków
  • woda - 1 litr
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż zmielone mięso wieprzowe, wbij jajko, dodaj tartą bułkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj niewielkie kulki. Każdą kulkę obtaczaj w mące.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj rosół z indyka z warzywami, a gdy woda się zagotuje, włóż pulpety. Gotuj 25 minut. Koperek drobno posiekaj.
  3. W szklance wymieszaj mąkę, śmietanę i mleko tak, aby nie było grudek. Powoli wlewaj zawartość szklanki do garnka, ciągle mieszając, po chwili dodaj koperek. Całość ponownie zagotuj. Podawaj z ryżem.