Klopsy z cielęciny

Składniki:

  • mielona cielęcina - 500 gramów
  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr - 3 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • bułka tarta - 50 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • koperek - 1 pęczek
  • mąka - 50 gramów
  • śmietana 30% - 100 mililitrów
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Do mielonego mięsa dodaj cebulę drobno pokrojoną, jajko, bułkę oraz posiekaną natkę, masę wyrób.
  2. Łyżeczką nabieraj małe porcje mięsa, obtaczaj w mące i formuj kulki.
  3. Na gotującą się wodę wrzuć klopsy i gotuj ok. 15 min.
  4. Do pozostałego wywaru wsyp pozostały koperek i zagotuj.
  5. Do sosu dodaj śmietanę i zagęść zasmażką błyskawiczną jasną Knorr, dopraw sokiem z cytryny, całość zagotuj. Podawaj z ryżem.