| |||||||||
| Składniki | ||
| mielona cielęcina | 500 gramów | |
| Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr | 3 łyżki | |
| cebula | 1 sztuka | |
| bułka tarta | 50 gramów | |
| jajko | 1 sztuka | |
| natka pietruszki | 0.5 pęczków | |
| koperek | 1 pęczek | |
| mąka | 50 gramów | |
| śmietana 30% | 100 mililitrów | |
| cytryna | 0.5 sztuk | |
| woda | 1 litr |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Do mielonego mięsa dodaj cebulę drobno pokrojoną, jajko, bułkę oraz posiekaną natkę, masę wyrób. |
| Krok 2 |
| Łyżeczką nabieraj małe porcje mięsa, obtaczaj w mące i formuj kulki. |
| Krok 3 |
| Na gotującą się wodę wrzuć klopsy i gotuj ok. 15 min. |
| Krok 4 |
| Do pozostałego wywaru wsyp pozostały koperek i zagotuj. |
| Krok 5 |
| Do sosu dodaj śmietanę i zagęść zasmażką błyskawiczną jasną Knorr, dopraw sokiem z cytryny, całość zagotuj. Podawaj z ryżem. |
| Autor: przepisy.pl |