|
Składniki | ||
mielona cielęcina | 500 gramów | |
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr | 3 łyżki | |
cebula | 1 sztuka | |
bułka tarta | 50 gramów | |
jajko | 1 sztuka | |
natka pietruszki | 0.5 pęczków | |
koperek | 1 pęczek | |
mąka | 50 gramów | |
śmietana 30% | 100 mililitrów | |
cytryna | 0.5 sztuk | |
woda | 1 litr |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Do mielonego mięsa dodaj cebulę drobno pokrojoną, jajko, bułkę oraz posiekaną natkę, masę wyrób. |
Krok 2 |
Łyżeczką nabieraj małe porcje mięsa, obtaczaj w mące i formuj kulki. |
Krok 3 |
Na gotującą się wodę wrzuć klopsy i gotuj ok. 15 min. |
Krok 4 |
Do pozostałego wywaru wsyp pozostały koperek i zagotuj. |
Krok 5 |
Do sosu dodaj śmietanę i zagęść zasmażką błyskawiczną jasną Knorr, dopraw sokiem z cytryny, całość zagotuj. Podawaj z ryżem. |
Autor: przepisy.pl |