Klopsy z Zwickau w sosie śmietanowym

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • olej
  • pieprz
  • śmietana - 100 mililitrów
  • bułka tarta - 0.5 szklanek
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • jajka - 3 sztuki
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • mielona wołowina - 250 gramów
  • mielona cielęcina - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie by zrobiły się miękkie (około 30 minut).
  2. Wymieszaj mięso z jajkami doprawiając solą i pieprzem. Uformuj klopsy.
  3. Następnie obtocz w bułce tartej i smaż na gorącym oleju z każdej strony przez 5 minut.
  4. Wymieszaj tłuszcz ze smażenia ze śmietaną. Dodaj soli, pieprzu i gałki muszkatołowej wedle uznania.
  5. Klopsy polej sosem i posyp szczypiorem i podawaj z ziemniakami.