Klopsy z Zwickau w sosie śmietanowym
przepisy.pl
30 minut
4 osoby
Łatwe
Składniki:
ziemniaki - 1 kilogram
olej
pieprz
śmietana - 100 mililitrów
bułka tarta - 0.5 szklanek
sól
gałka muszkatołowa
jajka - 3 sztuki
szczypiorek - 1 pęczek
mielona wołowina - 250 gramów
mielona cielęcina - 250 gramów
Sposób przygotowania:
Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie by zrobiły się miękkie (około 30 minut).
Wymieszaj mięso z jajkami doprawiając solą i pieprzem. Uformuj klopsy.
Następnie obtocz w bułce tartej i smaż na gorącym oleju z każdej strony przez 5 minut.
Wymieszaj tłuszcz ze smażenia ze śmietaną. Dodaj soli, pieprzu i gałki muszkatołowej wedle uznania.
Klopsy polej sosem i posyp szczypiorem i podawaj z ziemniakami.