Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 opakowanie
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 6 łyżek
  • margaryna - 2 łyżki
  • natka pieruszki - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i gotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Następnie obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę.
  2. Zagnieć ciasto, łącząc ziemniaki, jajka i mąkę. Ciasto powinno być jednolite i miękkie.
  3. Z ciasta uformuj ruloniki i pokrój je w kluseczki.
  4. Zagotuj w dużym garnku lekko osoloną wodę i wrzucaj partiami kluseczki. Gotuj około 3 minut.
  5. Po odcedzeniu dodaj łyżeczkę margaryny i delikatnie wymieszaj, aby kluseczki się nie posklejały.
  6. Przygotuj sos Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj kluseczki polane sosem oraz posypane posiekaną natką pietruszki.