Kluski leniwe z serem bryndza

3


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki, najlepiej "stare"300 gramów
mąka pszenna50 gramów
mąka ziemniaczana1 łyżka
jajko1 sztuka
dodatkowa mąka do podsypania1 garść
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr1 opakowanie
ser bryndza150 gramów
cebula1 sztuka
masło2 łyżki
natka pietruszki0.5 pęczków
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. 2. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser bryndzę również przeciśnij przez praskę. 3. Do wystudzonych ziemniaków dodaj bryndzę, jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo) Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką),
Krok 2
Wałki ciasta pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut. Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Po zagotowaniu sosu dodaj łyżkę kwaśnej śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki.
Krok 3
Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Krok 4
Dodaj kluski oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie zamieszaj i natychmiast podawaj z sosem serowym na boku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl