Kluski leniwe z serem bryndza
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki, najlepiej "stare" - 300 gramów
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • dodatkowa mąka do podsypania - 1 garść
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • ser bryndza - 150 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. 2. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser bryndzę również przeciśnij przez praskę. 3. Do wystudzonych ziemniaków dodaj bryndzę, jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo) Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką),
  2. Wałki ciasta pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut. Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Po zagotowaniu sosu dodaj łyżkę kwaśnej śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki.
  3. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  4. Dodaj kluski oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie zamieszaj i natychmiast podawaj z sosem serowym na boku.