|
Składniki | ||
ziemniaki, najlepiej "stare" | 300 gramów | |
mąka pszenna | 50 gramów | |
mąka ziemniaczana | 1 łyżka | |
jajko | 1 sztuka | |
dodatkowa mąka do podsypania | 1 garść | |
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr | 1 opakowanie | |
ser bryndza | 150 gramów | |
cebula | 1 sztuka | |
masło | 2 łyżki | |
natka pietruszki | 0.5 pęczków |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. 2. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser bryndzę również przeciśnij przez praskę. 3. Do wystudzonych ziemniaków dodaj bryndzę, jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo) Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), |
Krok 2 |
Wałki ciasta pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut. Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Po zagotowaniu sosu dodaj łyżkę kwaśnej śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki. |
Krok 3 |
Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. |
Krok 4 |
Dodaj kluski oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie zamieszaj i natychmiast podawaj z sosem serowym na boku. |
Autor: przepisy.pl |