Przygotowanie |
Krok 1 |
Ser, mąkę, jajko i szczyptę soli wyrób na gładkie ciasto. Podziel na 14 części. |
Krok 2 |
Z każdego kawałka uformuj kulkę, rozpłaszcz, w środku placuszka zrób palcem niewielki dołek, a wokół niego zaznacz wykałaczką „promyczki”. |
Krok 3 |
Kluski gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. |
Krok 4 |
Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. |
Krok 5 |
Na patelni rozgrzej masło*, włóż jabłka i galaretkę jabłkową. Duś 3 minuty. Kluski podawaj ułożone na sosie jabłkowym.
*Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. |