Kluski serowe z sosem jabłkowym

Składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • jabłko - 1 sztuka
  • mąka - 1 szklanka
  • masło - 2 łyżki
  • galaretka - 2 łyżki
  • ser śmietankowy - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ser, mąkę, jajko i szczyptę soli wyrób na gładkie ciasto. Podziel na 14 części.
  2. Z każdego kawałka uformuj kulkę, rozpłaszcz, w środku placuszka zrób palcem niewielki dołek, a wokół niego zaznacz wykałaczką „promyczki”.
  3. Kluski gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową.
  4. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  5. Na patelni rozgrzej masło*, włóż jabłka i galaretkę jabłkową. Duś 3 minuty. Kluski podawaj ułożone na sosie jabłkowym. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.