Kluski z surowych ziemniaków (szare kluchy)
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 2 kilogramy
  • mąka pszenna - 10 łyżek
  • jajka - 2 sztuki
  • Fix Schab a'la stroganoff Knorr - 1 opakowanie
  • Wędzony parzony boczek - 20 dekagramów
  • cebula - 2 sztuki
  • smalec - 40 gramów
  • śmietanka słodka - 200 mililitrów
  • woda - 150 mililitrów
  • sól - 0.5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedź na dużym sicie.
  2. Następnie dodaj jaja, mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Zagotuj osoloną wodę. Ciasto wyłóż na talerzyk i zsuwaj łyżką niewielkie ilości ciasta do gotującej wody. Gotuj około 3 minut.
  4. Cebule pokrój razem z boczkiem w drobną kostkę i podsmaż z odrobiną smalcu.
  5. Ugotowane kluski wyjmij łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Włóż do garnka z boczkiem i razem chwilę podsmaż.
  6. Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką. Zagotuj. Kluski podawaj z sosem.