| |||||||||
| Składniki | ||
| woda | 1.75 szklanek | |
| olej z pestek winogron | 1 szklanka | |
| chleb tostowy kromki | 5 sztuk |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Chleb pokroić w kostkę i usmażyć rumiane grzanki na oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym. |
| Krok 2 |
| Fix wsypać do miski - dodać wodę i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 minut. |
| Krok 3 |
| Na blacie kuchennym rozłożyć folię spożywczą . Ułożyć na niej ciasto ziemniaczane .Uformować z niego prostokąt . Posypać go grzankami ( niektóre wcisnąć w ciasto. Zrolować knedel pomagając sobie unosząc folię . Gotowy knedel zawinąć mocno w folię. Ułożyć w górnym garnku zestawu do gotowania na parze. W dolny garnek nalać wody. Gotować knedel 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku. Wyjąć - rozwinąć. Pokroić w plastry . Podawać z sosami mięsnymi , gulaszem, pieczonym mięsem . |
| Autor: Grażyna Molak |