Knedel ziemniaczany z grzankami do sosów
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • chleb tostowy kromki - 5 sztuk
  • olej z pestek winogron - 1 szklanka
  • woda - 1.75 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć rumiane grzanki na oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym.
  2. Fix wsypać do miski - dodać wodę i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  3. Na blacie kuchennym rozłożyć folię spożywczą . Ułożyć na niej ciasto ziemniaczane .Uformować z niego prostokąt . Posypać go grzankami ( niektóre wcisnąć w ciasto. Zrolować knedel pomagając sobie unosząc folię . Gotowy knedel zawinąć mocno w folię. Ułożyć w górnym garnku zestawu do gotowania na parze. W dolny garnek nalać wody. Gotować knedel 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku. Wyjąć - rozwinąć. Pokroić w plastry . Podawać z sosami mięsnymi , gulaszem, pieczonym mięsem .