|
Składniki | ||
ziemniaki | 1 kilogram | |
bułka tarta | 4 łyżki | |
sól | ||
cukier | 20 sztuk | |
jajka | 2 sztuki | |
mąka | 1 szklanka | |
masło | 2 łyżki | |
morele | 1 kilogram |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Ziemniaki obierz i ugotuj. Po ugotowaniu ostudź i zmiel lub przeciśnij przez praskę. |
Krok 2 |
Dodaj potem 2 jajka i mąkę. Ugnieć ciasto. |
Krok 3 |
Morele wydryluj,a w miejsce pestek włóż kostki cukru. |
Krok 4 |
Z ciasta uformuj małe placuszki, na które połóż morelę i zalep ciasto naokoło. Tak gotowe knedle gotuj w lekko osolonej wodzie, do chwili gdy wypłyną na wierz. |
Autor: przepisy.pl |