| |||||||||
| Składniki | ||
| ziemniaki | 1 kilogram | |
| bułka tarta | 4 łyżki | |
| sól | ||
| cukier | 20 sztuk | |
| jajka | 2 sztuki | |
| mąka | 1 szklanka | |
| masło | 2 łyżki | |
| morele | 1 kilogram |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ziemniaki obierz i ugotuj. Po ugotowaniu ostudź i zmiel lub przeciśnij przez praskę. |
| Krok 2 |
| Dodaj potem 2 jajka i mąkę. Ugnieć ciasto. |
| Krok 3 |
| Morele wydryluj,a w miejsce pestek włóż kostki cukru. |
| Krok 4 |
| Z ciasta uformuj małe placuszki, na które połóż morelę i zalep ciasto naokoło. Tak gotowe knedle gotuj w lekko osolonej wodzie, do chwili gdy wypłyną na wierz. |
| Autor: przepisy.pl |