| |||||||||
| Składniki | ||
| jajko | 2 sztuki | |
| mąka pszenna | 2 szklanki | |
| sól | 1 szczypta | |
| mąka ziemniaczana | 2 łyżki | |
| ugotowane ziemniaki | 0.5 kilogramów | |
| truskawki | 0.5 kilogramów | |
| cukier puder | 3 łyżki | |
| ser biały półtłusty | 0.5 kilogramów | |
| mus truskawkowy: |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ser zmiel razem z ugotowanymi ziemniakami. |
| Krok 2 |
| Dodaj mąkę, jajka, mąkę ziemniaczaną i zagnieć ciasto. |
| Krok 3 |
| Rwij po kawałku ciasta, lekko rozpłaszczaj i wkładaj po jednej truskawce do środka, a następnie formuj knedle. |
| Krok 4 |
| Knedle włóż do zagotowanej, lekko osolonej wody. Gotuj na małym ogniu około 4-5 minut od wypłynięcia. |
| Krok 5 |
| Wyjmuj łyżką cedzakową. Składniki musu zmiksuj i pole ciepłe knedle. |
| Autor: pasibrzuch |