Knedle serowo - truskawkowe

Składniki:

  • jajko - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • sól - 1 szczypta
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • ugotowane ziemniaki - 0.5 kilogramów
  • truskawki - 0.5 kilogramów
  • cukier puder - 3 łyżki
  • ser biały półtłusty - 0.5 kilogramów
  • mus truskawkowy:

Sposób przygotowania:

  1. Ser zmiel razem z ugotowanymi ziemniakami.
  2. Dodaj mąkę, jajka, mąkę ziemniaczaną i zagnieć ciasto.
  3. Rwij po kawałku ciasta, lekko rozpłaszczaj i wkładaj po jednej truskawce do środka, a następnie formuj knedle.
  4. Knedle włóż do zagotowanej, lekko osolonej wody. Gotuj na małym ogniu około 4-5 minut od wypłynięcia.
  5. Wyjmuj łyżką cedzakową. Składniki musu zmiksuj i pole ciepłe knedle.