Knedle w sosie grzybowym
  • 45 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • bułki kajzerki - 3 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • grzyby leśne - 150 gramów
  • śmietana 30 % - 200 mililitrów
  • serek topiony - 1 sztuka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem - 2 sztuki
  • masło - 4 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • cebula szalotka - 2 sztuki
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Bułki pokroić w plastry i włożyć do miseczki. Mleko zagotować i zalać nim bułki. Odstawić aż zmiękną. Następnie dodać jajko, posiekana jedna dymke zielona, pieprz i sól do smaku. Wszystko wyrobić ręką na jednolita masę, po czym dodać mąkę. Ponownie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę lekko osolona. Z masy wilgotnymi rękoma uformować niewielkie kule i ostrożnie wkładać do gotującej się wody. Zmniejszyć płomień, gotować ok 15 minut. Wyjąc i osaczyć. Rozgrzać patelnie z 2 łyżkami masła i obsmażyć knedle na rumiano.
  2. Grzyby dokładnie przebrać, umyć i osączyć z wody. Duże kapelusze pokroić w plastry, male zostawić w całości. Szalotki i jedna dymkę posiekać. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać szalotki, zeszklić, dodać grzyby. Doprawić sola i pieprzem i smażyć około 5 minut aż sos (woda) całkowicie odparuje.
  3. Kostek bulionowa rozpuścić w 200ml gorącej wody, wlać na patelnie z grzybami , dusić razem ok 5 minut, wtedy wlać śmietanę, podgrzać, dodać serek topiony, wymieszać aż się rozpuści..
  4. Obsmażone knedle wyłożyć na talerz, polać wszystko gorącym sosem. Posypać zielona dymka