Knedle z mięsem

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 1 łyżka
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 15 dekagramów
  • mąka pszenna - 20 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 6 dekagramów
  • mięso wieprzowe - 30 dekagramów
  • ugotowane ziemniaki - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Mięso ugotuj i zmiel w maszynce.
  2. Cebulę oraz pieczarki posiekaj i podsmaż na oleju, przypraw i wymieszaj z mięsem.
  3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól i wyrób ciasto.
  4. Formuj okrągłe placki, na każdy nałóż łyżkę farszu, zlep brzegi i formuj kulki.
  5. Wrzucaj do wrzącej wody i gotuj około 15 minut do czasu, gdy wypłyną.