Przygotowanie |
Krok 1 |
CIASTO ORZECHOWE: Białka ubić na sztywną pianę i, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy oraz bułkę tartą i wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę. Upiec. |
Krok 2 |
CIASTO KAKAOWE: Białka ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Wsypać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać. Na koniec wlać olej i wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę. Upiec. |
Krok 3 |
PONCZ: Obydwa placki po upieczeniu przekroić na dwa blaty i wszystkie 4 nasączyć herbatą z cytryną. |
Krok 4 |
MASA ORZECHOWA: Mleko zagotować z cukrem i z kakao, a następnie wystudzić. Kasię utrzeć na puch i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać zimne mleko, a następnie mleko w proszku i orzechy. |
Krok 5 |
MASA CZEKOLADOWA: Kasię utrzeć na puch i, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać Nutellę oraz spirytus. |
Krok 6 |
MASA BUDYNIOWA: Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku dokładnie rozrobić obydwie mąki oraz żółtka i, cały czas mieszając, powoli wlać do gotującego się mleka. Mieszając, ugotować budyń, a następnie wystudzić. Kasię utrzeć na puch i, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać wystudzony budyń, a następnie jogurt. |
Krok 7 |
PRZEŁOŻENIE: Wielkość wafli dopasować do wielkości ciasta ( na dwa przełożenia). Na pierwszym waflu rozsmarować połowę masy orzechowej i przykryć plackiem orzechowym. Następnie rozsmarować połowę masy czekoladowej i przykryć plackiem kakaowym. Wyłożyć masę budyniową i położyć na niej drugi blat orzechowy. |
Krok 8 |
Na cieście rozsmarować pozostałą masę czekoladową i przykryć ciastem kakaowym. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę orzechową i przykryć waflem. Ciasto lekko obciążyć deseczką i odstawić na kilka minut. Na koniec całość polać polewą czekoladową wg przepisu podanego na opakowaniu. |