Knoppers

1


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto orzechowe:
jajko5 sztuk
cukier puder0.5 szklanek
mąka pszenna10 dekagramów
pokrojone orzechy włoskie10 dekagramów
bułka tarta1 łyżka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Ciasto kakaowe:
jajka6 sztuk
cukier0.5 szklanek
mąka pszenna0.5 szklanek
mąka ziemniaczana0.5 szklanek
kakao2 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
olej2 łyżki
Poncz:
herbata z cytryną1 szklanka
Masa orzechowa:
mleko1 szklanka
cukier0.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
mleko w proszku2 szklanki
kakao1 łyżka
pokrojone orzechy włoskie0.5 szklanek
Masa czekoladowa:
Kostka do pieczenia Kasia1.5 sztuk
Nutella4 łyżki
spirytus 2 łyżki
Masa budyniowa:
mleko2 szklanki
cukier2 łyżki
cukier waniliowy1 opakowanie
mąka pszenna2 łyżki
mąka ziemniaczana2 łyżki
żółtko5 sztuk
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
jogurt winogronowy1 opakowanie
Ponadto:
polewa1 opakowanie
wafle3 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
CIASTO ORZECHOWE: Białka ubić na sztywną pianę i, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy oraz bułkę tartą i wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę. Upiec.
Krok 2
CIASTO KAKAOWE: Białka ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Wsypać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać. Na koniec wlać olej i wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę. Upiec.
Krok 3
PONCZ: Obydwa placki po upieczeniu przekroić na dwa blaty i wszystkie 4 nasączyć herbatą z cytryną.
Krok 4
MASA ORZECHOWA: Mleko zagotować z cukrem i z kakao, a następnie wystudzić. Kasię utrzeć na puch i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać zimne mleko, a następnie mleko w proszku i orzechy.
Krok 5
MASA CZEKOLADOWA: Kasię utrzeć na puch i, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać Nutellę oraz spirytus.
Krok 6
MASA BUDYNIOWA: Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku dokładnie rozrobić obydwie mąki oraz żółtka i, cały czas mieszając, powoli wlać do gotującego się mleka. Mieszając, ugotować budyń, a następnie wystudzić. Kasię utrzeć na puch i, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać wystudzony budyń, a następnie jogurt.
Krok 7
PRZEŁOŻENIE: Wielkość wafli dopasować do wielkości ciasta ( na dwa przełożenia). Na pierwszym waflu rozsmarować połowę masy orzechowej i przykryć plackiem orzechowym. Następnie rozsmarować połowę masy czekoladowej i przykryć plackiem kakaowym. Wyłożyć masę budyniową i położyć na niej drugi blat orzechowy.
Krok 8
Na cieście rozsmarować pozostałą masę czekoladową i przykryć ciastem kakaowym. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę orzechową i przykryć waflem. Ciasto lekko obciążyć deseczką i odstawić na kilka minut. Na koniec całość polać polewą czekoladową wg przepisu podanego na opakowaniu.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl