Knoppers
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto orzechowe
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 10 dekagramów
  • pokrojone orzechy włoskie - 10 dekagramów
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ciasto kakaowe
  • jajka - 6 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • olej - 2 łyżki
  • poncz
  • herbata z cytryną - 1 szklanka
  • masa orzechowa
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mleko w proszku - 2 szklanki
  • kakao - 1 łyżka
  • pokrojone orzechy włoskie - 0.5 szklanek
  • masa czekoladowa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 sztuk
  • Nutella - 4 łyżki
  • spirytus - 2 łyżki
  • masa budyniowa
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • żółtko - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jogurt winogronowy - 1 opakowanie
  • ponadto
  • polewa - 1 opakowanie
  • wafle - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO ORZECHOWE: Białka ubić na sztywną pianę i, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy oraz bułkę tartą i wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę. Upiec.
  2. CIASTO KAKAOWE: Białka ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Wsypać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać. Na koniec wlać olej i wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę. Upiec.
  3. PONCZ: Obydwa placki po upieczeniu przekroić na dwa blaty i wszystkie 4 nasączyć herbatą z cytryną.
  4. MASA ORZECHOWA: Mleko zagotować z cukrem i z kakao, a następnie wystudzić. Kasię utrzeć na puch i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać zimne mleko, a następnie mleko w proszku i orzechy.
  5. MASA CZEKOLADOWA: Kasię utrzeć na puch i, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać Nutellę oraz spirytus.
  6. MASA BUDYNIOWA: Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku dokładnie rozrobić obydwie mąki oraz żółtka i, cały czas mieszając, powoli wlać do gotującego się mleka. Mieszając, ugotować budyń, a następnie wystudzić. Kasię utrzeć na puch i, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać wystudzony budyń, a następnie jogurt.
  7. PRZEŁOŻENIE: Wielkość wafli dopasować do wielkości ciasta ( na dwa przełożenia). Na pierwszym waflu rozsmarować połowę masy orzechowej i przykryć plackiem orzechowym. Następnie rozsmarować połowę masy czekoladowej i przykryć plackiem kakaowym. Wyłożyć masę budyniową i położyć na niej drugi blat orzechowy.
  8. Na cieście rozsmarować pozostałą masę czekoladową i przykryć ciastem kakaowym. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę orzechową i przykryć waflem. Ciasto lekko obciążyć deseczką i odstawić na kilka minut. Na koniec całość polać polewą czekoladową wg przepisu podanego na opakowaniu.