Knoppers

9


Trudne


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto orzechowe:
jajko5 sztuk
cukier0.5 szklanek
mąka pszenna10 dekagramów
zmielone orzechy10 dekagramów
bułka tarta1 łyżka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Ciasto kakaowe:
jajko6 sztuk
cukier0.5 szklanek
mąka pszenna0.5 szklanek
mąka ziemniaczana0.5 szklanek
kakao2 łyżki
olej2 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Orzechy:
mleko1 szklanka
cukier0.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
mleko w proszku2 szklanki
kakao1 łyżka
pokrojone orzechy0.5 szklanek
Czekolada:
Kostka do pieczenia Kasia1.5 sztuk
Nutella4 łyżki
spirytus 2 łyżki
Budyń:
mleko2 szklanki
cukier2 łyżki
cukier wanliowy 2 opakowania
mąka pszenna2 łyżki
mąka ziemniaczana2 łyżki
żółtka5 sztuk
Kostka do pieczenia Kasia1 szklanka
jogurt owocowy140 mililitrów
Dodatkowo:
wafle andruty2 sztuki
polewa czekoladowa1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto orzechowe: białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem, bułkę tartą i orzechy. Piec 35 min w temp. 175 st.
Krok 2
Ciasto kakaowe: białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąki z proszkiem, kakao oraz olej. Piec 35 min w temp. 175 st.
Krok 3
Orzechy: mleko z cukrem i kakaem zagotować, ostudzić. Kasię utrzeć, dodawać na przemian mleko z kakaem i mleko w proszku. Dodać orzechy.
Krok 4
Czekolada: Kasię utrzeć, dodawać Nutellę i spirytus.
Krok 5
Budyń: szkl. mleka zagotować z cukrami. W drugiej szkl. rozrobić obydwie mąki oraz żółtka. Ugotować budyń. Ostudzić. Kasię utrzeć, dodawać budyń, potem jogurt.
Krok 6
Oba placki przekroić, nasączyć herbatą. Na pierwszy wafel wyłożyć połowę masy orzechowej, przykryć ciastem orzechowym. Wyłożyć połowę czekolady, na to blat kakaowy, budyń, potem blat orzechowy i reszta czekolady. Następnie przykryć ją blatem kakaowym, wyłożyć resztę masy orzechowej, 2 wafel. Polać polewą.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl