Przygotowanie |
Krok 1 |
Szklankę mąki zmieszaj z dwoma szklankami wrzącego mleka, ostudź. Dodaj utarte z odrobiną cukru drożdże, wymieszaj i postaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn podrósł. |
Krok 2 |
Sześć całych jaj i żółtka dobrze roztrzep, dodaj do wyrośniętego rozczynu. Dosyp resztę mąki, posól i bardzo dokładnie wyrób. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
|
Krok 3 |
Główki kapusty pokrój w ćwiartki. Umyj w zimnej wodzie. Włóż do wrzątku, posól i ugotuj. |
Krok 4 |
Wyjmij z garnka, gdy przestygną, odciśnij. Drobno posiekaj cebulę i przesmaż do zrumienienia. Dodaj kapustę i przesmaż. Wbij 2 jajka, wymieszaj, dodaj mielone ziele angielskie. |
Krok 5 |
Gdy ciasto nieco się „ruszy”, podziel je w kawałki. Z każdego uformuj małą płaską bułkę z wklęśnięciem w środku. W zagłębienie włóż przygotowane nadzienie. Wyrównaj powierzchnię i posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną wody. |
Krok 6 |
Knysze ułóż na wysmarowanej blasze i gdy podrosną wstaw do średnio gorącego piekarnika na 25 - 30 minut. Upieczone ułóż na półmisku. Podawaj na gorąco polane stopionym masłem. |