Knysze z kapustą
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • mleko - 2 szklanki
  • drożdże - 30 gramów
  • cukier - 1 szczypta
  • jajka - 6 sztuk
  • żółtka - 4 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • farsz
  • główki kapusty włoskiej lub małe główki kapusty białej - 2 sztuki
  • duża cebula - 1 sztuka
  • masło lub margaryna - 2 łyżki
  • jajka - 3 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki
  • pieprz czarny w ziarenkach - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Szklankę mąki zmieszaj z dwoma szklankami wrzącego mleka, ostudź. Dodaj utarte z odrobiną cukru drożdże, wymieszaj i postaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn podrósł.
  2. Sześć całych jaj i żółtka dobrze roztrzep, dodaj do wyrośniętego rozczynu. Dosyp resztę mąki, posól i bardzo dokładnie wyrób. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
  3. Główki kapusty pokrój w ćwiartki. Umyj w zimnej wodzie. Włóż do wrzątku, posól i ugotuj.
  4. Wyjmij z garnka, gdy przestygną, odciśnij. Drobno posiekaj cebulę i przesmaż do zrumienienia. Dodaj kapustę i przesmaż. Wbij 2 jajka, wymieszaj, dodaj mielone ziele angielskie i przyprawę Knorr.
  5. Gdy ciasto nieco się „ruszy”, podziel je w kawałki. Z każdego uformuj małą płaską bułkę z wklęśnięciem w środku. W zagłębienie włóż przygotowane nadzienie. Wyrównaj powierzchnię i posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.
  6. Knysze ułóż na wysmarowanej blasze i gdy podrosną wstaw do średnio gorącego piekarnika na 25 - 30 minut. Upieczone ułóż na półmisku. Podawaj na gorąco polane stopionym masłem.