Knysze z kapustą

66


Średnie


60 min.


8 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna3 szklanki
mleko2 szklanki
drożdże30 gramów
cukier1 szczypta
jajka6 sztuk
żółtka4 sztuki
sól1 szczypta
Farsz:
główki kapusty włoskiej lub małe główki kapusty białej2 sztuki
duża cebula1 sztuka
masło lub margaryna2 łyżki
jajka3 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr2 sztuki
pieprz czarny w ziarenkach1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Szklankę mąki zmieszaj z dwoma szklankami wrzącego mleka, ostudź. Dodaj utarte z odrobiną cukru drożdże, wymieszaj i postaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn podrósł.
Krok 2
Sześć całych jaj i żółtka dobrze roztrzep, dodaj do wyrośniętego rozczynu. Dosyp resztę mąki, posól i bardzo dokładnie wyrób. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
Krok 3
Główki kapusty pokrój w ćwiartki. Umyj w zimnej wodzie. Włóż do wrzątku, posól i ugotuj.
Krok 4
Wyjmij z garnka, gdy przestygną, odciśnij. Drobno posiekaj cebulę i przesmaż do zrumienienia. Dodaj kapustę i przesmaż. Wbij 2 jajka, wymieszaj, dodaj mielone ziele angielskie.
Krok 5
Gdy ciasto nieco się „ruszy”, podziel je w kawałki. Z każdego uformuj małą płaską bułkę z wklęśnięciem w środku. W zagłębienie włóż przygotowane nadzienie. Wyrównaj powierzchnię i posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.
Krok 6
Knysze ułóż na wysmarowanej blasze i gdy podrosną wstaw do średnio gorącego piekarnika na 25 - 30 minut. Upieczone ułóż na półmisku. Podawaj na gorąco polane stopionym masłem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl