Knysze z soczewicą i pieczarkami
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mąka pszenna - 500 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • śmietana kwaśna 18% - 100 gramów
  • olej - 6 łyżek
  • pieczarki - 150 gramów
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, masła, śmietany, 4 łyżek oleju, 2 jajek i szczypty soli zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
  2. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać do ugotowanej soczewicy i wymieszać z jajkiem oraz przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem i Przyprawą w Mini kostkach Czosnek Knorr
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wykrawać szklanką kółka. Na środku każdego kłaść nadzienie i brzegi zawijać do góry tworząc kształt otwartej sakiewki.
  4. Knysze ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarować roztrzepanym jajkiem (ciasto).
  5. Piec około 40 minut w 180 stopniach.