Przygotowanie |
Krok 1 |
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce masła.
Ugotowane wcześniej i przestudzone ziemniaki dokładnie ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z oboma rodzajami mięsa, jajkiem, śmietaną, woda i bułką tartą. Doprawiamy pieprzem i dobrze wyrabiamy |
Krok 2 |
Z masy formujemy nieduże, okrągłe klopsiki, które układamy na oprószonej mąką stolnicy. Kiedy wszystkie są gotowe, rozpuszczamy na patelni resztę masła, wkładamy klopsiki i smażymy na rumiano ze wszystkich stron |
Krok 3 |
W międzyczasie robimy sos. W rondelku roztapiamy masło. Rozprowadzamy w nim mąkę i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy bulion wołowy i śmietankę z mlekiem a następnie podgrzewamy aż wyraźnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. gotowym sosem polewamy usmażone klopsiki
Podajemy z borówkami lub żurawiną. |