Köttbullar

1


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
cebula1 sztuka
pieprz1 sztuka
śmietana1 szklanka
bułka tarta1 szklanka
sól1 szczypta
mleko1 szklanka
mąka1 łyżka
sos sojowy1 łyżeczka
masło1 łyżka
bulion wołowy1 szklanka
jaja1 sztuka
mielona wołowina200 gramów
kwaśna śmietana1 szklanka
ugotowane ziemniaki2 sztuki
sos:1 sztuka
mielona wieprzowina200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce masła. Ugotowane wcześniej i przestudzone ziemniaki dokładnie ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z oboma rodzajami mięsa, jajkiem, śmietaną, woda i bułką tartą. Doprawiamy pieprzem i dobrze wyrabiamy
Krok 2
Z masy formujemy nieduże, okrągłe klopsiki, które układamy na oprószonej mąką stolnicy. Kiedy wszystkie są gotowe, rozpuszczamy na patelni resztę masła, wkładamy klopsiki i smażymy na rumiano ze wszystkich stron
Krok 3
W międzyczasie robimy sos. W rondelku roztapiamy masło. Rozprowadzamy w nim mąkę i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy bulion wołowy i śmietankę z mlekiem a następnie podgrzewamy aż wyraźnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. gotowym sosem polewamy usmażone klopsiki Podajemy z borówkami lub żurawiną.
Autor: UkaszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl