Köttbullar
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mielona wołowina - 200 gramów
  • mielona wieprzowina - 200 gramów
  • jaja - 1 sztuka
  • kwaśna śmietana - 1 szklanka
  • cebula - 1 sztuka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • ugotowane ziemniaki - 2 sztuki
  • pieprz - 1 sztuka
  • sos: - 1 sztuka
  • śmietana - 1 szklanka
  • mleko - 1 szklanka
  • bulion wołowy - 1 szklanka
  • sos sojowy - 1 łyżeczka
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce masła. Ugotowane wcześniej i przestudzone ziemniaki dokładnie ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z oboma rodzajami mięsa, jajkiem, śmietaną, woda i bułką tartą. Doprawiamy pieprzem i dobrze wyrabiamy
  2. Z masy formujemy nieduże, okrągłe klopsiki, które układamy na oprószonej mąką stolnicy. Kiedy wszystkie są gotowe, rozpuszczamy na patelni resztę masła, wkładamy klopsiki i smażymy na rumiano ze wszystkich stron
  3. W międzyczasie robimy sos. W rondelku roztapiamy masło. Rozprowadzamy w nim mąkę i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy bulion wołowy i śmietankę z mlekiem a następnie podgrzewamy aż wyraźnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. gotowym sosem polewamy usmażone klopsiki Podajemy z borówkami lub żurawiną.