Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mięso mielone - 400 gramów
  • Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr - 1 opakowanie
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • sałata - 1 sztuka
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • siekana natka mięty - 1 łyżka
  • Majonez Hellmann's Babuni - 80 mililitrów
  • Ketchup Hellmann's Extra Hot - 80 mililitrów
  • mąka pszenna - 500 gramów
  • woda - 100 mililitrów
  • sól - 2 szczypty
  • olej słonecznikowy - 50 mililitrów
  • sałatka
  • zielony ogórek - 300 gramów
  • dojrzałe pomidory - 2 sztuki
  • mały pęczek mięty - 1 sztuka
  • mały pęczek natki pietruszki - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kebab: miętę oraz natkę pietruszki posiekaj, wymieszaj z mięsem. Następnie pokrój cebulę w kostkę i dodaj do mięsa wraz z Fixem Kebab w sosie czosnkowym Knorr.
  2. Do tak przygotowanego mięsa dodaj jeszcze 100 mililitrów wody i dobrze wymieszaj. Małe porcje mięsa uformuj w kulki, nadziej na patyki do szaszłyków i opiecz na grillu lub podsmaż na patelni.
  3. Z mąki, oleju i odrobiny wody zrób gęste ciasto naleśnikowe. Dopraw je odrobiną soli. Z tak przygotowanego ciasta smaż placki naleśnikowe dużo grubsze niż zwykle naleśniki.
  4. Przygotowanie sałatki Fatush: ogórka, pomidory i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj sok z cytryny, natkę pietruszki oraz miętę.
  5. Całość wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw do smaku czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Do tej sałatki dodaje się również przyprawę sumak. Jest to sproszkowana, czerwona szyszka, która rośnie w niektórych parkach, na ozdobnych krzewach. Nadaje ona lekko gorzkawo-kwaśnego smaku.
  6. Placki ułóż na talerzu i poczekaj kilka minut, by stały się bardziej miękkie. Następnie przygotuj sos czosnkowy, według przepisu na opakowaniu, i posmaruj nim obficie placki. Dodaj sałatę i zwiń. Podawaj z porcją frytek lub sałatką Fatush.