Kofta kebab z sałatką Fatush - VIDEO

18


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone400 gramów
Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr1 opakowanie
czerwona cebula1 sztuka
cebula1 sztuka
sałata1 sztuka
posiekana natka pietruszki1 łyżka
siekana natka mięty1 łyżka
Majonez Hellmann's Babuni80 mililitrów
Ketchup Hellmann's Pikantny80 mililitrów
mąka pszenna500 gramów
woda100 mililitrów
sól2 szczypty
olej słonecznikowy50 mililitrów
Sałatka:
zielony ogórek300 gramów
dojrzałe pomidory2 sztuki
mały pęczek mięty1 sztuka
mały pęczek natki pietruszki1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
sok z cytryny1 sztuka
oliwa z oliwek50 mililitrów
sól1 szczypta
pieprz czarny mielony2 szczypty
Przygotowanie
Krok 1
Na początku zajmij się przygotowaniem mięsa do sałatki Fattoush. Do dużej miski wsyp 400 gramów mielonego mięsa i wymieszaj je z łyżką posiekanej mięty i łyżką natki pietruszki. Następnie pokrój cebulę w kostkę i dodaj do pozostałych składników w misce. Dosyp także zawartość opakowania Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr (tylko część przeznaczoną do mięsa – sosem zajmiesz się za chwilę). Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Krok 2
Do tak przygotowanej masy mięsnej dodaj jeszcze 100 mililitrów wody i dobrze wymieszaj. Następnie nabierz na dłoń małe porcje mięsa i uformuj z nich kulki. Nadziej je na patyki do szaszłyków i opiecz na grillu lub podsmaż na patelni, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Po usmażeniu odstaw je na potem.
Krok 3
Teraz przejdź do przygotowania placków. Wymieszaj w dużej misce 500 gramów mąki pszennej, 50 mililitrów oleju i odrobinę wody. Z tych składników powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe. Dobraw je 2 szczyptami soli. Rozgrzej oddzielną patelnię i smaż na niej placki naleśnikowe – grubsze niż zwykłe naleśniki. Po usmażeniu przełóż je na talerz i odstaw na kilka minut, aż zrobią się miękkie.
Krok 4
Pora na właściwą część, czyli sałatkę Fattoush. Pokrój 300 gramów ogórka, 2 dojrzałe pomidory i czerwoną cebulę w drobną kostkę. Wsyp warzywa do miski i polej sokiem z jednej cytryny. Posiekaj po jednym małym pęczku mięty i natki pietruszki.
Krok 5
Wymieszaj warzywa z 50 mililitrami oliwy z oliwek. Dopraw sałatkę do smaku dwoma ząbkami czosnku, szczyptą soli i dwoma szczyptami mielonego czarnego pieprzu. Do sałatki libańskiej Fattoush możesz dodać również przyprawę sumak, jeśli tylko znajdziesz ją w swoim sklepie. Nada ona całości lekko gorzko-kwaśnego smaku.
Krok 6
Teraz przyda ci się pozostała część Fixa Kebab z sosem czosnkowym Knorr. Przygotuj z niej sos czosnkowy według przepisu na opakowaniu. Sięgnij znów po placki. Posmaruj je obficie sosem, dodaj przygotowaną wcześniej sałatkę i zwiń. Podawaj razem z kulkami mięsnymi.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl