Kofta kebab
  • 50 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso wieprzowe z szynki - 300 gramów
  • Sos Hellmann's Czosnkowy - 100 gramów
  • Przyprawa do grilla Knorr - 2 łyżki
  • mięso wołowe - 300 gramów
  • mięso z jagnięciny (można zastąpić wieprzowym) - 300 gramów
  • oliwki - 10 dekagramów
  • Kminek z Polski Knorr - 1 łyżeczka
  • mięta - 1 pęczek
  • kolendra - 1 pęczek
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • ser feta - 400 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone pomieszaj z Przyprawą do grilla Knorr, kminkiem, startą na tarce cebulą. Mięso dokładnie wyrób tak, aby stanowiło jednolitą masę.
  2. W drugiej misce pomieszaj pokruszony ser feta z posiekaną kolendrą, miętą i oliwkami, powstałą masę wymieszaj. Może ona mieć różną konsystencję, w zależności od pochodzenia sera. Farsz z polskiego sera będzie kremowy, z greckiego - dużo bardziej suchy.
  3. Weź do zmoczonej w zimnej wodzie ręki porcję mięsa mielonego, uformuj z niego (naciągając go na kciuk prawej dłoni) owalny kotlet z dziurką w środku. Do środka kotleta włóż farsz z sera. Zamknij kotlety szczelnie z obu stron.
  4. Gotowe kebaby delikatnie natłuść obracając je w rękach z oliwą. Mięso grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, obracając je co jakiś czas. Zgrillowane kebaby podawaj z tortillą i sosem Hellmann’s Czosnkowym.