Kofta z Pesto Miętowym

Składniki:

  • mielona jagnięcina - 300 gramów
  • mielone mięso wieprzowe - 300 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżeczki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • cebula pokrojona w drobną kostkę - 1 łyżka
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżka
  • natka pietruszki posiekana - 1 łyżka
  • pieprz cayenne - 0.5 łyżek
  • jajko - 1 sztuka
  • mięta - 1 pęczek
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • olej - 100 mililitrów
  • orzeszki pinii - 50 gramów
  • limonka - 0.5 sztuk

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki dokładnie wymieszaj, wyrób masę mięsną ręką.
  2. Uformuj z mięsa nieduże wałki i nadziewaj je na patyczki.
  3. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w 200 stopniach C ok. 15 min i obróć, dopiecz z wierzchu zwiększając temperaturę w górnym opiekaczu.
  4. W trakcie pieczenia Kofty przygotuj sos. Do blendera wrzuć mięte oberwaną z gałązek, dodaj mini kostki czosnek, orzechy i wyciśnięty sok z limonki. Składniki zmiksuj ze sobą dolewając powoli oliwę i olej, aż składniki połączą się w gładki sos. Gotowe danie podawaj z ulubioną surówką i sosem Pesto.