Kofta z sosem czosnkowym

Składniki:

  • mielona jagnięcina - 300 gramów
  • mielone mięso wołowe - 300 gramów
  • Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr - 1 opakowanie
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • cebula pokrojona w drobną kostkę - 1 łyżka
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 0.5 łyżek
  • jajko - 1 sztuka
  • majonez - 200 mililitrów
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski, dodaj przyprawy z Fix’u Knorr Kebab oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, wyrób masę mięsną ręką.
  2. Uformuj z mięsa nieduże wałki i nadziewaj je na patyczki.
  3. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w 200 stopniach 15 min obróć, dopiecz z wierzchu zwiększając temperaturę w górnym opiekaczu,
  4. Sos czosnkowy wymieszaj z majonezem. Kofte podawaj z ryżem i sosem czosnkowym.