Kofta z sosem paprykowo-ziołowym
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mielona jagnięcina - 300 gramów
  • mielone mięso wołowe - 300 gramów
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 1 opakowanie
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • mała cebula - 0.5 sztuk
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • Majonez Hellmann's Babuni - 100 mililitrów
  • Ketchup Hellmann's Extra Hot - 100 mililitrów
  • olej - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski, dodaj przyprawy z opakowania Fix Knorr oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i wyrób masę ręką.
  2. Uformuj z mięsa nieduże wałki i nadziewaj je na patyczki do szaszłyków.
  3. Olej rozgrzej na patelni i smaż mięso ok. 4 minuty z każdej strony, aż będzie rumiane.
  4. Połącz majonez z ketchupem i dodaj zawartość saszetki sos paprykowo-ziołowy, po czym dokładnie wymieszaj i przełóż do małej miseczki. Koftę podawaj z ryżem lub frytkami oraz sosem.