Kofte
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mielona jagnięcina - 500 gramów
  • drobna kaszka bulgur - 200 gramów
  • biała cebula - 1 sztuka
  • Kurkuma z Indii Knorr - 2 łyżeczki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 2 łyżeczki
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżeczka
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • rodzynki kornyckie - 1 łyżka
  • natka kolendry - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Kaszkę bulgur zalej osolonym wrzątkiem wedle przepisu na opakowaniu. Przykryj i odstaw, aż kaszka wchłonie wodę i zmięknie.
  2. Orzeszki piniowe przełóż na suchą patelnię i upraż, aż nabiorą lekko złotego koloru.
  3. Do miski przełóż zmieloną jagnięcinę. Dodaj kaszkę bulgur, uprażone orzeszki, startą na drobnym sitku cebulę, rodzynki, przyprawy i posiekane zioła. Wyrób na jednolitą masę, soląc do smaku.
  4. Mokrymi dłońmi nabieraj porcje mięsa wielkości małych mandarynek. Formuj okrągłe spłaszczone kotleciki.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami kofte z obu stron na rumiano.
  6. Usmażone przekładaj do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, umieszczając w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Podawaj na gorąco z naturalnym jogurtem albo bliskowschodnim sosem pomidorowym.