| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Kaszkę bulgur zalej osolonym wrzątkiem wedle przepisu na opakowaniu. Przykryj i odstaw, aż kaszka wchłonie wodę i zmięknie. |
| Krok 2 |
| Orzeszki piniowe przełóż na suchą patelnię i upraż, aż nabiorą lekko złotego koloru. |
| Krok 3 |
| Do miski przełóż zmieloną jagnięcinę. Dodaj kaszkę bulgur, uprażone orzeszki, startą na drobnym sitku cebulę, rodzynki, przyprawy i posiekane zioła. Wyrób na jednolitą masę, soląc do smaku. |
| Krok 4 |
| Mokrymi dłońmi nabieraj porcje mięsa wielkości małych mandarynek. Formuj okrągłe spłaszczone kotleciki. |
| Krok 5 |
| Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami kofte z obu stron na rumiano. |
| Krok 6 |
| Usmażone przekładaj do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, umieszczając w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Podawaj na gorąco z naturalnym jogurtem albo bliskowschodnim sosem pomidorowym. |