Przygotowanie |
Krok 1 |
Kaszkę bulgur zalej osolonym wrzątkiem wedle przepisu na opakowaniu. Przykryj i odstaw, aż kaszka wchłonie wodę i zmięknie. |
Krok 2 |
Orzeszki piniowe przełóż na suchą patelnię i upraż, aż nabiorą lekko złotego koloru. |
Krok 3 |
Do miski przełóż zmieloną jagnięcinę. Dodaj kaszkę bulgur, uprażone orzeszki, startą na drobnym sitku cebulę, rodzynki, przyprawy i posiekane zioła. Wyrób na jednolitą masę, soląc do smaku. |
Krok 4 |
Mokrymi dłońmi nabieraj porcje mięsa wielkości małych mandarynek. Formuj okrągłe spłaszczone kotleciki. |
Krok 5 |
Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami kofte z obu stron na rumiano. |
Krok 6 |
Usmażone przekładaj do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, umieszczając w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Podawaj na gorąco z naturalnym jogurtem albo bliskowschodnim sosem pomidorowym. |