Kofte

21


Łatwe


30 min.


2 os.

Składniki
mielona jagnięcina500 gramów
drobna kaszka bulgur200 gramów
biała cebula1 sztuka
kurkuma mielona2 łyżeczki
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr2 łyżeczki
Cynamon z Wietnamu Knorr1 łyżeczka
Chili z Indii Knorr1 łyżeczka
rodzynki kornyckie1 łyżka
natka kolendry1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Kaszkę bulgur zalej osolonym wrzątkiem wedle przepisu na opakowaniu. Przykryj i odstaw, aż kaszka wchłonie wodę i zmięknie.
Krok 2
Orzeszki piniowe przełóż na suchą patelnię i upraż, aż nabiorą lekko złotego koloru.
Krok 3
Do miski przełóż zmieloną jagnięcinę. Dodaj kaszkę bulgur, uprażone orzeszki, startą na drobnym sitku cebulę, rodzynki, przyprawy i posiekane zioła. Wyrób na jednolitą masę, soląc do smaku.
Krok 4
Mokrymi dłońmi nabieraj porcje mięsa wielkości małych mandarynek. Formuj okrągłe spłaszczone kotleciki.
Krok 5
Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami kofte z obu stron na rumiano.
Krok 6
Usmażone przekładaj do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, umieszczając w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Podawaj na gorąco z naturalnym jogurtem albo bliskowschodnim sosem pomidorowym.
Autor: Robert MakłowiczPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl