Kofty z sosem jogurtowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone najlepiej z baraniny - 500 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 3 łyżki
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • cząber - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • patyki do szaszłyków
  • sos
  • jogurt gęsty - 200 mililitrów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • mięta - 0.5 pęczków
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek, cebulę oraz natkę bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa.
  2. Dodaj również jajko, majeranek, cząber oraz przyprawę Knorr. Wymieszaj dokładnie składniki.
  3. Z mięsa formuj w dłoni podłużne cygara i nakłuwaj na patyki do szaszłyków.
  4. Kofty grilluj po 5-7 minut z każdej strony, aby były miękkie i soczyste. Podawaj z sosem jogurtowym .
  5. Przygotowanie sosu: liście mięty posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz składniki sosu i odstaw go na 20 minut do lodówki.