Kofty z sosem jogurtowym

6


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone najlepiej z baraniny500 gramów
Przyprawa do mięs Knorr3 łyżki
ząbki czosnku4 sztuki
cebula1 sztuka
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr1 łyżka
cząber1 łyżka
jajko1 sztuka
natka pietruszki0.5 pęczków
patyki do szaszłyków6 sztuk
Sos:
jogurt gęsty 200 mililitrów
ząbek czosnku1 sztuka
mięta0.5 pęczków
cytryna1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Czosnek, cebulę oraz natkę bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa.
Krok 2
Dodaj również jajko, majeranek, cząber oraz przyprawę Knorr. Wymieszaj dokładnie składniki.
Krok 3
Z mięsa formuj w dłoni podłużne cygara i nakłuwaj na patyki do szaszłyków.
Krok 4
Kofty grilluj po 5-7 minut z każdej strony, aby były miękkie i soczyste. Podawaj z sosem jogurtowym .
Krok 5
Przygotowanie sosu: liście mięty posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz składniki sosu i odstaw go na 20 minut do lodówki.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl