KOKOSEK

3


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka4 szklanki
cukier2 szklanki
kakao2 łyżki
mleko2 szklanki
olej1.5 szklanek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
jajko2 sztuki
przyprawa do piernika1 łyżka
Masa:
mleko2 szklanki
cukier0.5 szklanek
cukier wanliowy 1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
wiórki kokosowe20 dekagramów
Wierzch:
polewa czekoladowa1 opakowanie
wiórki kokosowe1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: suche składniki wsypać do miski, dodać mokre i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę (powinna być lejąca). Po zmiksowaniu wlać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25x30 cm i piec około 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Krok 2
Masa: mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje (15-20 minut). Dodać Kasię i mieszając czekać, aż się roztopi. Zostawić masę do ostudzenia.
Krok 3
Ostudzony placek przekroić w poprzek i przełożyć go masą. Zrobić polewę według przepisu na opakowaniu, polać nią ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl