KOKOSEK
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 4 szklanki
  • cukier - 2 szklanki
  • kakao - 2 łyżki
  • mleko - 2 szklanki
  • olej - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 2 sztuki
  • przyprawa do piernika - 1 łyżka
  • masa
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • wiórki kokosowe - 20 dekagramów
  • wierzch
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: suche składniki wsypać do miski, dodać mokre i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę (powinna być lejąca). Po zmiksowaniu wlać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25x30 cm i piec około 35-40 minut w temperaturze 180°C.
  2. Masa: mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje (15-20 minut). Dodać Kasię i mieszając czekać, aż się roztopi. Zostawić masę do ostudzenia.
  3. Ostudzony placek przekroić w poprzek i przełożyć go masą. Zrobić polewę według przepisu na opakowaniu, polać nią ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.