kokosowe kulki
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C

Składniki:

  • gorzka czekolada - 10 dekagramów
  • mleczna czekolada - 10 dekagramów
  • śmietana - 80 mililitrów
  • herbatniki - 20 dekagramów
  • spirytus - 1 łyżka
  • wiórki kokosowe - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka rozgnieść na miazgę.
  2. Śmietanę podgrzać w rondelku, dodać połamaną gorzką czekoladę.
  3. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści.
  4. Dodać spirytus i pokruszone herbatniki, wymieszać.
  5. Zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki.
  6. Gdy masa stężeje, formujemy kulki i ponownie wkładamy na chwilę do lodówki.
  7. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  8. Wykałaczką nabijamy kulki, maczamy w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie w wiórkach kokosowych.
  9. Odstawiamy do lodówki.