Kokosowy jabłecznik
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 320 gramów
  • cukier - 220 gramów
  • żółtko - 6 sztuk
  • jajko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • jabłko - 4 sztuki
  • piana
  • białko - 6 sztuk
  • wiórki kokosowe - 200 gramów
  • cukier - 220 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia utrzyj mikserem i wyrób ciasto.
  2. Połowę ciasta wyłóż na blaszkę (20x25cm), a do drugiej połowy dodaj kakao, wymieszaj i wyłóż na białe ciasto.
  3. Na ciasto zetrzyj 4 duże jabłka.
  4. Następnie ubij pianę z 6 białek z 220 g cukru.
  5. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i wyłóż na ciasto.
  6. Piecz 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.