Kołacz z kruszonką
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 160 st C °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 0.3 szklanek
  • mleko - 0.5 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • kruszonka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
  • cukier - 1 łyżka
  • mąka - 0.3 szklanek
  • posiekane orzechy włoskie - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. ROZCZYN: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. CIASTO: Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i sól. Wlej rozczyn i resztkę mleka.
  3. Wszystko wymieszaj mikserem. Pod koniec dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię.
  4. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Pozostałe białko posłuży do posmarowania ciasta.
  5. Ciasto przełóż na obsypany mąką blat i zagnieć, aż będzie odchodzić od rąk.
  6. Tortownicę o średnicy 22cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
  7. Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  8. KRUSZONKA: W misce wymieszaj mikserem Kasię (mocno schłodzoną), cukier i mąkę. Wyrób rękami, żeby powstała kruszonka.
  9. Wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem i posyp orzechami wymieszanymi z kruszonką. Piecz w 160 st. C ok. 40 min.