Kołacze z rybą
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Trudne

Składniki:

  • ryba - 750 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • drożdże - 100 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • Kminek z Polski Knorr - 1 łyżka
  • średniej wielkości cebule - 2 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • woda w miarę potrzeb

Sposób przygotowania:

  1. Szklankę mąki zalej litrem ciepłej wody, dodaj drożdże roztarte z przyprawą Knorr i paroma łyżkami ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj resztę mąki, dopraw (jeśli zachodzi taka potrzeba) i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
  3. Farsz rybny: nieduże ryby lub filety usmaż na oleju, usuń ości i oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
  4. Cebulę posiekaj drobno, przesmaż na oleju i dodaj kminek. Można także użyć innego farszu - z bryndzy i mleka.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj placki (można również wykorzystać Ciasto do pizzy Knorr) o średnicy 25 - 30 centymetrów, zrób w każdym wgłębienie i włóż masę rybną. Piecz 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.