Kołduny z mięsem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • gorąca woda - 250 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • oliwa - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 510 gramów
  • wołowina - 500 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Farsz: Cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać startą marchewkę, chwilę podsmażyć. Zmielić lub drobno posiekać surową wołowinę, dodać warzywa i przyprawy. Wymieszać.
  2. Ciasto: Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 części - 3 zawinąć w wilgotną ściereczkę, by nie przysychało, 1 rozwałkować na cienki placek. Wykroić krążki, na każdy nałożyć trochę farszu, dokładnie zlepić brzegi.
  3. Gotować w osolonym wrzątku ok. 7min. od wypłynięcia. Podawać ze smażoną cebulką i np. skwarkami z boczku.