Kolorowa babka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 150 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 2.75 szklanki
  • jajko - 4 sztuki
  • mleko - 0.6 szklanek
  • cukier - 1.5 szklanek
  • olej - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kisiel żurawinowy - 0.6 opakowań
  • kakao - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Utrzeć mikserem składniki ciasta prócz kakao i kisielu.
  2. Ciasto podzielić na 3 porcje.
  3. Do jednej dodać łyżkę kakao, łyżkę cukru i wymieszać. Do drugiej 2 łyżki mąki i wymieszać, a do trzeciej kisiel i łyżkę cukru. Wymieszać.
  4. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułką tartą.
  5. Wlać porcjami 3 rodzaje ciasta.
  6. Upiec w 150*C z termoobiegiem.
  7. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy babka się upiekła.
  8. Wystudzoną babkę wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.