Kolorowa rolada z łososia z koperkowym sosem
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • filet z łososia - 600 gramów
  • filet z sandacza - 200 gramów
  • Przyprawa do ryb Knorr - 2 łyżki
  • Menu ze Smakiem Sos koperkowy Knorr - 1 opakowanie
  • cukinia - 1 sztuka
  • świeży koperek - 1 pęczek
  • szynka suszona np. schwarzwaldzka - 8 plastrów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Sos koperkowy Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry – możesz to zrobić obieraczką do warzyw. Następnie plastry rozłóż na papierowym ręczniku i oprósz solą – gdy zmięknie otrzyj je z nadmiaru soków.
  2. Filet łososia przekrój wzdłuż nie docinając do końca i rozłóż, jak książkę. Sandacza pokrój na paski o równym przekroju. Ryby posyp Przyprawa do ryb Knorr.
  3. Na desce ułóż plastry cukinii, następnie połóż na nich sandacza i całość zwiń. Przygotowany filet z cukinią połóż w środku rozłożonego łososia – posyp pokrojonym drobno koperkiem i zwiń w roladę.
  4. Na arkusz aluminiowej folii połóż pergamin – ten skrop lekko oliwą a następnie rozłóż plastry suszonej szynki. Nanieś przygotowana roladę.
  5. Roladę zwiń ścisło, następnie całość zawiń wraz z pergaminem w folię aluminiową. Końce ściśnij. Roladę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 35 minut. Podawaj z kremowym sosem koperkowym.