Kolorowa surówka z zielonej sałaty i rzeżuchy
  • 15 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • główka zielonej sałaty - 1 sztuka
  • średni pomidor - 3 sztuki
  • por - 70 gramów
  • rzodkiewka - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • sól morska - 1 szczypta
  • pieprz ziołowy - 1 szczypta
  • bazylia - 1 szczypta
  • rzeżucha - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki.
  2. Pomidory pokroić w dużą kostkę
  3. Por pokroić w półplasterki.
  4. Rzodkiewki pokroić w kostkę
  5. Czosnek zmiażdżyć
  6. Do miski przełożyć zieloną sałatę, pomidory, por, rzodkiewki i czosnek
  7. Następnie dodać oliwę z oliwek i przyprawy: sól morską, pieprz ziołowy i bazylię
  8. Wszystko razem dokładnie wymieszać
  9. Przełożyć do szklanej miski, posypać dużą ilością rzeżuchy i włożyć na około 40 minut do lodówki