Kolorowe placki ziemniaczane
  • 45 minut
  • 5 osób
  • Średnie

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 2 sztuki
  • boczek wędzony - 50 gramów
  • kukurydza z puszki - 50 gramów
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • cebula pokrojona w kostkę - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • kwaśna śmietana - 100 gramów
  • olej do smażenia - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie odciśnij na sitku, a potem przepłucz pod bieżącą wodą.
  2. Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojone w kostkę dodatki: boczek, cebulę, zieloną paprykę oraz kukurydzę w ziarnach. Wystudź.
  3. W dużej misce wymieszaj starte ziemniaki, jajka, mąkę oraz usmażone i wystudzone pozostałe składniki. Całość dopraw pokruszonymi kostkami Knorr oraz pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzej olej, łyżką stołową nakładaj niewielkie placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu, układając po usmażeniu na papierowym ręczniku. Podawaj gorące z kwaśną śmietaną.