kolorowe zawijaski
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • żółtko - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kisiel czerwony - 1 opakowanie
  • kakao - 2 łyżki
  • gęsta śmietana - 5 łyżek
  • aromat migdałowy - 1 opakowanie
  • drobno zmielone migdały - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść ciasto z podanych składników oprócz kisielu, kakao i śmietany.
  2. Podzielić ciasto na 3 części.
  3. Do jednej części dodać kakao i 1 łyżkę śmietany, do drugiej części dodać kisiel i 3 łyżki śmietany, a do trzeciej części kilka kropel migdałowego aromatu, migdały i 1 łyżkę śmietany.
  4. Każdą z części ponownie zarobić, zawinąć w folię i włożyć na co najmniej pół godziny do zamrażarki.
  5. Po tym czasie każdą z części rozwałkować na cienki prostokąt, następnie położyć placki na siebie w dowolnej kolejności i ciasno zrolować.
  6. Wałeczek ciasta wstawić na 30 min. do zamrażarki.
  7. Następnie wyjąć i pokroić w 0,5 cm plastry.
  8. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min. w 200 st. C.
  9. Po upieczeniu lekko ostudzić i posypać cukrem-pudrem.