Kolorowy biszkopt
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 5 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • cukier - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • ananas z puszki - 1 opakowanie
  • mleko - 3 szklanki
  • cukier - 7 łyżek
  • żółtko - 2 sztuki
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Utrzeć jajka, cukier i cukier waniliowy.
  2. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
  3. Wszystko utrzeć na gładką masę.
  4. Podzielić na dwie części.
  5. Piec ok. 30 minut.
  6. 2 szklanki mleka zagotować.
  7. Do pozostałego mleka dodać cukier, żółtka, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną.
  8. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka.
  9. Pogotować i ostudzić.
  10. Miękką Kasię utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń.
  11. Następnie dodać pokrojoną resztę ananasów.
  12. Na ciasto biszkoptowe wyłożyć masę kremową, znowu biszkopt i krem.
  13. Ozdobić ananasami i posypką.