Kolorowy okoń

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pomidor - 2 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • czosnek ząbki - 8 sztuk
  • czerwony ocet winny - 80 mililitrów
  • smalec - 1 łyżka
  • filety z okonia morskiego - 750 gramów
  • suszone chiles anchos - 2 sztuki
  • gorzka pomarańcza - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Suszone papryczki namocz na ok. 1 godzinę w ciepłej wodzie, następnie osącz, usuń pestki i potnij w drobną kostkę.
  2. Czosnek obierz, przekrój na połówki i zmiksuj razem z papryczkami. Cebulę posiekaj, pomidory obierz ze skórek, pokrój, a następnie zmiksuj z cebulą w osobnym naczyniu.
  3. Filety rybne umyj i osusz.
  4. Na rozgrzanym smalcu podsmaż paprykowy mus, dodaj filety i smaż na małym ogniu przez 5-10 minut.
  5. Dodaj mus pomidorowy, sok wyciśnięty z pomarańczy i ocet. Wymieszaj, dopraw do smaku i duś na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Kolorowego okonia podawaj na gorąco razem z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu.