Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem

188


Łatwe


10 min.


1 os.

Składniki
Dip:
Majonez Hellmann's Oryginalny1 łyżka
jogurt naturalny 0%1 łyżka
kilka gałązek koperku
kilka gałązek natki pietruszki
ząbek czosnku1 sztuka
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
cytryna0.5 sztuk
Omlet:
jajka2 sztuki
mąka pszenna1 łyżka
pomidorki koktajlowe4 sztuki
awokado0.5 sztuk
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak2 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem1 sztuka
żółta papryka0.25 sztuk
tarty ser2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Jaja oddziel od żółtek. Białko ubij na sztywną pianę, pomieszaj z żółtkami i łyżką mąki.
Krok 2
Pomidorki przekrój na pół, cebule dymkę pokrój w półplastry. Drobno posiekaj szczypior. Awokado obierz, usuń pestkę i skrój w kostkę. Paprykę pokrój w kosteczkę.
Krok 3
Posiekaj koperek i pietruszkę. Czosnek drobno posiekaj, dodaj łyżkę majonezu i jogurtu. Całość dopraw do smaku sokiem z cytryny.
Krok 4
Na rozgrzanej Ramie podsmaż warzywa i przełóż je na bok. Na patelnie wlej jaja z mąką, chwilę podsmaż i dodaj na powrót warzywa. Umieść je wszystkie tylko na połówce omletu, z wierzchu posyp serem.
Krok 5
Omlet smaż bardzo powoli pod przykryciem do ścięcia się jajek.
Krok 6
Przełóż na talerz. W środek włóż łyżkę dipu ziołowego. Omlet złóż na pół i posyp szczypiorkiem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl