Kolorowy placek

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

0.5 opakowania

2 łyżeczki

2 szklanki

1.5 szklanki

3 łyżki

masa śmietanowa:

500 mililitrów

2 opakowania

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem i Kasią.

Krok 2

Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i dodać do utartej masy.

Krok 3

Na końcu dodać pianę ubitą z białek.

Krok 4

Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, a do drugiej kisiel.

Krok 5

Ciasto wykładać łyżką na przemian kolorami na wysmarowaną Kasią i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Krok 6

Piec w temp. 170*.

Krok 7

Masa: galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do ostudzenia.

Krok 8

Śmietanę ubić ze śnieżką.

Krok 9

Dodać galaretkę i wstawić do lodówki, aż masa stanie się sztywniejsza.

Krok 10

Ostudzone ciasto przekroić na trzy płaty, przełożyć masą i wstawić do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej