Kolorowy przekładaniec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C
  • tortownica 24 cm

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 130 gramów
  • cukier puder - 100 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • śmietana 18% - 80 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kolorowa masa
  • mleko skondensowane - 340 gramów
  • cukier puder - 4 łyżki
  • galaretka agrestowa - 2 opakowania
  • galaretka wiśniowa - 1 opakowanie
  • galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem, dodać jajka .
  2. Do masy dodać śmietanę i mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, wymieszać.
  3. Wlać do formy tortowej o śr.24 cm ,piec 30 min w temperaturze 180 stopni.
  4. Przyrządzić galaretki: wiśniową, cytrynową i pomarańczową, używając połowę porcji wody podanej w przepisie na opakowaniu, każdy smak w oddzielnym naczyniu. Wstawić do lodówki. Gdy galaretki całkiem stężeją pokroić je w kostkę. Wyłożyć na upieczone, ostudzone ciasto.
  5. Mleko skondensowane dobrze schłodzić w lodówce i ubić na pianę, gdy zdecydowanie zwiększy objętość dodać, ciągle ubijając, tężejące galaretki agrestowe, przygotowane wg. przepisu na opakowaniu ale z połową porcji wody. Gdy masy się połączą wlać całość do formy przykrywając galaretki pokrojone w kostkę. Włożyć do lodówki na kilka godzin.