Kolorowy przekładaniec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C

Składniki:

  • mleko skondensowane niesłodzone - 500 gramów
  • galaretka agrestowa - 1 opakowanie
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • ciastka Petit-Beurre - 2 opakowania
  • galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie
  • owoce - 20 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Każdą galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wody. Po rozpuszczeniu dolać wodę, aby była pełna szklanka.
  2. Zostawić do schłodzenia.
  3. Ciastka rozłożyć na prostokątnej blaszce.
  4. Mleko podzielić na 3 równe części wlewając do szklanek.
  5. Gdy galaretki zaczną lekko tężeć, wlać do wysokiego naczynia agrestową galaretkę i miksować ją przez ok. 2 minuty.
  6. Następnie wlać do galaretki 1 porcję mleka i miksować, aż konsystencja zacznie gęstnieć.
  7. Wylać przygotowaną porcję na ciastka i wstawić blaszkę do lodówki.
  8. Takie same czynności powtórzyć z galaretką truskawkową, a następnie cytrynową wylewając jedną na drugą.
  9. Całość można zalać galaretką pomarańczową rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu i dodając do niej owoce. Ja użyłam brzoskwiń w puszce.
  10. Całość schłodzić.