Kolorowy sernik
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 120 gramów
  • cukier - 80 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • masa serowa
  • ser trzykrotnie mielony - 700 gramów
  • żelatyna - 20 gramów
  • mleko - 0.5 szklanek
  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 160 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • zielona galaretka - 2 opakowania
  • czerwona galaretka - 1 opakowanie
  • pomarańczowa galaretka - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki rozpuść, każdy kolor oddzielnie, w połowie podanej na opakowaniu wody.
  2. Pomarańczową i czerwoną ostudź i wstaw do lodówki, by stężała.
  3. Zieloną pozostaw w misce z ciepłą wodą, by za szybko nie stężała.
  4. Przygotuj ciasto. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i miękką Kasię, wszystko wymieszaj mikserem.
  5. Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w 180st.C około 20 minut.
  6. Przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnego mleka i odstaw, by napęczniała.
  7. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj ser i miękką Kasię. Wymieszaj.
  8. Stężałe galaretki wyjmij z lodówki i pokrój w kostkę.
  9. Do żelatyny wlej 1/3 szklanki wrzątku i podgrzewaj, aż się rozpuści.
  10. Zdejmij z ognia i dodaj do niej kilka łyżek masy serowej. Tak przygotowaną żelatynę wymieszaj z resztą masy serowej.
  11. Połowę masy serowej przełóż na upieczone ciasto, posyp kostkami galaretki i przykryj resztą masy.
  12. Sernik wstaw na 20 minut do lodówki. Gdy lekko stężeje, polej go zieloną galaretką i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin.